Starten met Dutch Ovens

Dutch Oven gevuld met wild klaar om te stoven

De Dutch Oven laat je nog meer genieten van het buitenleven. Doordat je de Dutch Oven zowel als bakpan, braadpan, koekenpan of oven kunt gebruiken is het een echte All Rounder! Mede hierdoor maar ook door de sfeer van het samen koken en genieten van het buitenleven werkt het voor vele verslavend. Lekker rond een knisperend vuurtje met wat warms uit de Dutch OvenÖ

Onderwerpen;

Wat is een Dutch Oven

Dutch Oven boven een kampvuur

De meeste mensen denken bij een Dutch Oven aan een braadpan voor in de oven. Maar met een Dutch Oven kun je veel meer, door de bouw is hij geschikt om outdoor boven een vuur te koken. Daarnaast is er nog een methode dat is met briketten waardoor de Dutch Oven als een volwaardige oven kan functioneren. Hierbij plaats je de gloeiende briketten onder en op de Dutch Oven en kun je er werkelijk alles in bereiden wat je ook in de oven zou doen zoals brood, taart, pizza en noem maar op.

De Dutch Oven is in het algemeen gemaakt van Gietijzer. Het heeft een vlakke bodem met drie pootjes om er briketten onder te kunnen leggen. De deksel is gemaakt met een opstaande rand om de brikketten op de deksel te kunnen leggen, bij de luxere varianten heeft de deksel pootjes zodat je deze ook als bakpan kunt gebruiken. Om de Dutch Oven af te maken heeft hij een hengsel om hem boven het vuur te kunnen hangen of te verplaatsen wanneer hij heet is.

Waarom een gietijzeren Dutch Oven

Stoofschotel in de Dutch Oven van wild

Er is een reden waarom mensen graag koken in pannen gemaakt van gietijzer. Eten gekookt in gietijzer smaakt gewoon rijker... en gietijzer kookt gewoon beter. Bij regelmatig gebruik zal er op uw gietijzeren Dutch Oven een zogenoemde "patina" laag ontstaan. Deze laag ontstaat doordat in de gietijzeren Dutch Oven / pan kleine poriŽn zitten en door het gebruik van oliŽn en aromaís zullen deze worden opgenomen in de poriŽn en worden vrijgegeven iedere keer dat u kookt. Dit zorgt ook voor een non-stick oppervlak en beschermt het tegen invloeden van buitenaf.

Gietijzer is een duurzaam metaal en verdeelt de warmte beter dan andere metalen en houdt die warmte vervolgens vast zodat de kook temperatuur stabiel blijft. Bijvoorbeeld, wanneer de gietijzeren pan de juiste baktemperatuur heeft bereikt, leg je een biefstuk in de pan hierbij zorgt het gietijzeren ervoor dat je biefstuk snel dicht schroeit. Dit houdt de sappen en de smaak in het vlees. Deze eigenschappen maken gietijzeren pannen een essentieel onderdeel voor goede chef-koks en huis keukens.

Een Dutch Oven kopen

De Dutch Oven

Kijk bij het kopen van een Dutch Oven zorgvuldig naar de volgende 7 punten

 • 1 Koop alleen een Dutch Oven met de 3 pootjes. Sommige zijn vervaardigd met vlakke bodem en zijn daardoor moeilijker te gebruiken.
 • 2 Controleer of de deksel goed past. De deksel moet rondom goed aanliggen en bij het gebruik van een thermometer een uitsparing voor de kabel.
 • 3 Vlakke deksel met opstaande rand zodat u er briketten op kunt plaatsen. Eventueel aangevuld met pootjes zodat je de deksel op zijn beurt weer als pan kunt gebruiken.
 • 4 Let er op dat de Dutch Oven egaal is grote dikte verschillen zullen hitte en koude spots veroorzaken.
 • 5 Zorg ervoor dat de deksel voorzien is van een kleine lus handvat in het midden, hiermee kun je met de hevel de warme deksel van de Dutch Oven halen.
 • 6 De Dutch Oven moet voorzien zijn van een degelijk hengsel waarmee je hem kunt verplaatsen of boven een kampvuur kunt hangen.
 • 7 Een Dutch Oven die een Seasoning behandeling heeft gehad. Dit is de ingebakken zwarte laag die hem een beschermende en anti aanbak laag geeft.

Dutch Oven in combinatie met een Tripod

De Dutch Oven met tripod boven een smeulend vuurtje

Een Tripod is een driepotige standaard waaraan de Dutch Oven boven het ďvuurĒ gehangen kan worden. Deze kun je dan doormiddel van schakels hoger of lager boven het gloeiend vuurtje kunt hangen. Maak hierbij een vuurtje waaruit een gloeiende massa ontstaat, dit geeft ruim voldoende hitte om te kunnen koken. Plaats hierover de tripod met Dutch Oven en geniet van het buitenleven! Ga je met vlammen in de weer dan wordt de Dutch Oven al snel te warm, en verbrand het voedsel.

Dutch Oven in gebruik met briketten

Briketten op de dutch oven leggen, met een vuur bestendige bbq tang gaat het ook perfect

Bij het gebruik van briketten kun je zeer goed bepalen hoe heet de Dutch Oven wordt en is het hierdoor ook mogelijk om hem als een echte oven te gebruiken. Hierdoor kun je er veel verschillende gerechten in bereiden zoals ovenschotels, taarten, broden, stoofschotels enz..

Bij het gebruik van brikketten maak je voor de bodem warmte een cirkel en plaats je hier de Dutch Oven op. Voor de deksel maak je een cirkel aan de rand van de deksel en een kleine cirkel in het midden van de deksel. Plaats bij de bodem nooit brikketten in het midden hierdoor wordt hij in het midden te warm!

Om de hitte goed te verdelen kun je de Dutch Oven een kwart slag draaien en de deksel de andere kant op een kwart slag. Hierdoor krijg je een nog gelijkmatigere garing van je product.


Tabel om te bepalen hoeveel briketten je nodig hebt voor de juiste temperatuur in de Dutch Oven
Dutch Oven maat Aantal briketten Temperatuur
175°C 190°C 205°C 220°C 230°C
Temperaturen zijn indicatief en kunnen variŽren naar gelang het merk/soort briketten.
10" Totaal 16 17 18 19 20
Deksel 11 11 12 13 14
Onder 5 6 6 6 6
12" Totaal 21 23 25 27 29
Deksel 14 16 17 18 19
Onder 7 7 8 9 10
14" Totaal 32 34 36 38 40
Deksel 21 22 24 25 26
Onder 11 12 12 13 14

Bij twijfel beter rustig aan beginnen met minder briketten, dan een aangebakken pan. Hitte toevoegen kan altijd maar als het aangebakken is dan is het te laat.

Kooktechnieken met briketten

De briketten zijn uitgebrand en nu smullen maar uit de Dutch Oven

Roosteren, zoals hierbij moet de hitte gelijkmatig van de onder en bovenkant komen, verdeel hierbij de briketten met een verhouding van 1 staat tot 1.

Bakken, meestal wordt hierbij minder hitte gebruikt van de onderkant en meer van de bovenkant, verdeel hierbij de briketten met een verhouding van 1 staat tot 3.

Koken en frituren, hierbij komt alle hitte van de onderkant, plaats hierbij alle briketten onder de Dutch Oven.

Sudderen en stoven, meestal komt hierbij de meeste hitte van de onderkant, verdeel hierbij de briketten met een verhouding van 4 staat tot 1.

Benodigdheden voor koken met een Dutch Oven

De Dutch Oven openen met een deksel hevel
 • Hittebestendige lange handschoenen
 • Deksel hevel
 • Bij gebruik met briketten
  • Fire Starter
  • Briketten
  • Vuurbestendige bbq tang of stalen schepje
  • Borstel voor het verwijderen van het as
 • Dutch oven gebruik boven kampvuur
  • Tripod (opklapbare driepoot)
  • Een gloeiend vuurtje is voldoende, met vlammen wordt het al snel te warm.

Onderhoud van de Dutch Oven

Een hoogwaardige Dutch Oven heeft een ďPre-Seasoned FinishĒ deze kan hierdoor direct gebruikt worden en behoeft alleen het standaard onderhoud. Wanneer de Dutch Oven geen Seasoning laag heeft zult u dit eerst toe moeten passen. Voor gebruik van een Dutch Oven met een Seasoning laag moet je hem eerst goed uitspoelen met warm water.

Schoonmaken

 • Laat de gietijzeren pan na gebruik afkoelen.
 • Verwijder eventuele resterende voedsel, een pan schraper is hierbij een handige tool door zijn ronde vorm.
 • Vul de halve pan met heet water, laat het even inweken. Het kan zijn dat de aangebakken resten niet los willen laten, kook dan het water even in de pan.
 • Gebruik bij het schoonmaken nooit een toevoeging van zeep of een ander vergelijkbaar middel dit zal de Seasoning laag afbreken!
 • Neem een borstel met lange harde haren en schrob de pan uit. Spoel de pan af met water.
 • Laat de pan goed drogen.

Na behandeling

 • Mocht de pan dof en droog zijn naar het schoonmaken dan is het tijd om hem een nieuwe Seasoning behandeling te geven. Wanneer u de pan schoon heeft gemaakt met zeep of een ander vergelijkbaar middel dan moet de pan altijd opnieuw behandeld worden.
 • Als de pan schoongemaakt is smeer je hem dun in met gietijzer conditioner of een plantaardig gebaseerde olie over het gehele oppervlak. Hiermee houd u de Seasoning laag intact en gaat deze steeds beter functioneren als een anti aanbaklaag.

Bewaren

 • Bewaar uw gietijzer in een droge schone ruimte met weinig temperatuur schommelingen.
 • Voorzie uw gietijzer voor het bewaren altijd van een dun laagje gietijzer conditioner. Hierdoor staat de pan gebruiksklaar opgeslagen voor de volgende keer.
 • Tip: zet bij het bewaren van de Dutch Oven de deksel op een kier met bijvoorbeeld een stuk karton ertussen. Dit zorgt ervoor dat er lucht in de pan kan circuleren waardoor eventueel achter gebleven vocht eruit kan en de pan niet muf wordt.

Seasoning

 • Zorg dat de Dutch Oven schoon en droog is.
 • Gebruik bij voorkeur een gesloten barbecue omdat er bij dit proces rook ontwikkeling ontstaat. Een ander optie is de oven.
 • Verwarm de barbecue of oven voor op 200-220įC.
 • Droog de Dutch Oven in de barbecue of oven zodat ook al het vocht uit de poriŽn is.
 • Smeer de Dutch Oven in met Gietijzer conditioner of een plantaardige olie of vet (arachideolie, olijfolie, spekvet).
 • Plaats de Dutch Oven en deksel los in de voorverwarmde oven of barbecue. Bak hem voor minimaal een uur in.
 • Verwijder de overgebleven olie en smeer de Dutch Oven opnieuw in. Let op gebruik hierbij persoonlijke bescherming, de olie en de Dutch Oven zijn heet!

Roest verwijderen

 • Verwijder roest met een pannensponsje (metalen wollige spons).
 • Hierna de pan goed schoonmaken en een Seasoning behandeling geven.


De Deksel van de Dutch Oven in gebruik als pan De Dutch Oven op zijn kop met in de deksel een heerlijke appeltaart De Dutch Oven geplaatst in de barbecue