Entrecote van de barbecue 'reverse sear'

Belgisch Wit Blauw Entrecote aan stuk, 400gram!

Entrecote wordt gesneden uit de dunne lende, het heeft een fijne vetmarmering en is herkenbaar aan de vetrand aan één zijde.

Kies bij de koop van een entrecote voor een met vet gemarmerd stuk, hierdoor zal de entrecote meer smaak krijgen en zorgt ervoor dat het vlees malser blijft. We kiezen bij het bereiden van de entrecote voor een lage indirecte temperatuur, hierdoor heeft het vlees een zo gelijkmatig mogelijke garing. Waarna we het kort maar heet grillen voor een heerlijk korstje (maillardreactie).

Deze bereidingsmethode heet toepasselijk 'reverse sear', vertaald naar het Nederlands is dit andersom aanbraden.

Normaal ga je eerst het vlees grillen en daarna op temperatuur laten komen, bij de 'reverse sear' methode ga je eerst het vlees op temperatuur laten komen en daarna direct boven de houtskool grillen. Het voordeel hierbij is dat het vlees een gelijkmatigere garing krijgt, een dun randje grijs/bruin en het overgrote deel bijvoorbeeld medium. Ideaal voor grote steaks en biefstukken die meer dan 2cm dik zijn.

Zelf geven we de voorkeur om op 160°C indirect* te garen tot +/-10°C vanaf de gewenste eind temperatuur daarna de barbecue zo heet mogelijk en kort aan beide zijde grillen.

* Indirect garen is het vlees naast de houtskool plaatsen of met een plate-setter er tussen zodat de temperatuur laag blijft.

IngrediŽnten

  • 400 gr entrecote aan stuk (minimaal 3 cm dik)
  • Versgemalen peper en zout
  • Kruidenboter

Voorbereiding

Entrecote op kamer temperatuur laten komen en gekruid met versgemalen peper en zout

Laat de entrecote tijdig op kamertemperatuur komen.

Maak de barbecue gereed voor indirect grillen op 160°C, kruid de entrecote naar smaak met zout en peper. Laat de vetrand aan de entrecote zitten dit zorgt voor extra smaak, mocht je hem toch willen verwijderen doe dit dan als het vlees gegaard is.


Bereiding

Plaats de entrecote indirect op de barbecue en gaar de entrecote tot een kerntemperatuur van 45°C, smeer op het einde in met kruidenboter zodat dit kan smelten.

Entrecote indirect geplaatst op de BBQ, op 160°C Entrecote indirect gegaard tot een kerntemperatuur van 45°C Entrecote, direct boven de houtskool grillen aan beide zijden voor die heerlijke grillsmaak en grillmarks

Zorg dat de barbecue voor het direct grillen zo heet mogelijk is. Grill de entrecote direct boven de houtskool, doe dit ongeveer 30-40 seconden per zijde.

Entrecote getrancheerd, heerlijk dat aanzicht van een perfect gegaard stuk rundvlees

Laat de entrecote na het direct grillen 5 minuten losjes in aluminiumfolie gewikkeld rusten. Hierdoor kan het vlees ontspannen en zal het meer sappen vast houden.


Geniet ervan en eet smakelijk!

Ruler Royaal BBQ - barbecue's Royaal BBQ - accessoires Royaal Genieten - wijnen